Mededelingen

Geef je hond geen ontbijtkoek gezoet met Xylitol

Paulien Martijn is bevallen van een gezonde zoon

Er wordt hier vlakbij gebouwd. Parkeren kan daardoor wat lastiger zijn

Afscheidsruimte

Helaas komt er een moment dat u afscheid zult moeten nemen van uw geliefde huisdier. Veel mensen hopen dat hun dier uiteindelijk rustig in zijn slaap zal overlijden, maar dat is meestal niet het geval. Dat betekent dat de kans groot is dat u ooit de beslissing zult moeten nemen om uw dier in te laten slapen om hem verder lijden te besparen.
Om u in alle rust afscheid te kunnen laten nemen van uw dier hebben wij een afscheidsruimte. Dit is een kleine kamer met makkelijke stoelen. Op uw verzoek kan de euthanasie hier plaatsvinden.
Als uw dier geëuthanaseerd wordt krijgt het eerst een prik om slaperig te worden. Wij laten u en uw dier dan met rust en komen hooguit af en toe even kijken hoe slaperig hij al is. Als hij goed slaapt, komt de dierenarts de uiteindelijke prik geven die tot de dood leidt. Uw dier voelt daar dan niets meer van. Meestal zakken ze terwijl die prik gegeven wordt langzaam weg en overlijdt uw dier snel en zonder verdere reactie op de prik. In een enkel geval kunnen er nog wat trekkingen plaatsvinden. Deze zijn onwillekeurig en worden niet meer door uw dier gevoeld. Uw dier kan wat urine laten lopen. Ook dat is normaal.
Uit ervaring weten we hoe ingrijpend het overlijden van een geliefd huisdier is. Wij zullen dan ook ons uiterste best doen om het zo dier-en mensvriendelijk mogelijk te laten verlopen.

DSC_0461

Na de dood

Hoe raar het ook lijkt als u uw huisdier kerngezond om u heen ziet lopen, toch is het verstandig om nu al na te denken over wat u wilt doen na zijn of haar dood. Het is nooit leuk om hier mee bezig te zijn, maar nu is het verhoudingsgewijs makkelijker, dan wanneer u heel emotioneel bent omdat uw dier net overleden is. Als u uw dier hebt moeten laten euthanaseren, of als uw dier spontaan is overleden, zijn er verschillende keuzemogelijkheden. Lees ze eens rustig door en denk er al vast over na, zodat u later geen spijt krijgt van uw beslissing.

Als u een tuin hebt, kunt u uw dier zelf begraven in uw eigen tuin. Let op, het kan per gemeente verschillen of dat mag. Als u woont in een waterwingebied mag het meestal niet. Begraaf uw dier nooit in een plastic zak.

U kunt ook uw huisdier laten cremeren. In het geval van een euthanasie bellen wij, als u dat wilt, voor u het crematorium. U kunt natuurlijk het crematorium ook zelf bellen. Ook dan worden u nog verschillende keuzemogelijkheden voorgelegd. Wilt u een groepscrematie, of individueel. Wilt u de as terug of niet. Zo ja, wilt u dat in een verstrooiblik of wilt u het ergens anders in om bij u te houden. Allemaal dingen waar u over na moet denken. Vanuit het crematorium kan uw dier worden opgehaald, u kunt het ook zelf brengen. Wij hebben veel goede ervaringen met Dierencrematorium Naarden , maar ook met Huisdierencrematorium Stompwijk werken we prettig samen. Beide crematoria halen dieren bij ons op, maar ook bij u thuis.

Wilt u uw dier liever begraven, maar niet in uw eigen tuin, dan kan dat op Dierenbegraafplaats Amsterdam of op Dierenbegraafplaats Klaverweiden in Hoevelaken. Uw dier kan bij u thuis of van de praktijk kan worden opgehaald, maar u kunt het ook zelf brengen.

Een andere mogelijkheid is destructie. Dit is verbranding via de Rijksoverheid. Overleden dieren voor destructie worden uitsluitend opgehaald bij de dierenarts en worden met een aantal tegelijk verbrand. Hier kunnen geen verdere keuzes worden aangegeven.