Mededelingen

Geef je hond geen ontbijtkoek gezoet met Xylitol

Paulien Martijn is bevallen van een gezonde zoon

Er wordt hier vlakbij gebouwd. Parkeren kan daardoor wat lastiger zijn

Konijnenziekte VHD / RHD

Symptomen

VHD (Viral Hemorrhagic Disease) is een zeer besmettelijke ziekte onder konijnen, veroorzaakt door het RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) virus. Een besmet konijn krijgt last van (acute) benauwdheid, koorts en bloedingen en sterft meestal binnen 24-48 uur. Een nieuwe variant van het virus, het RHD2 virus, is even besmettelijk, maar brengt door zijn verloop een groter besmettingsgevaar met zich mee. De symptomen zijn hetzelfde als bij de RHD1 variant, hoewel het dier vaak pas vlak voordat het overlijdt de symptomen van de ziekte toont. Het konijn sterft meestal binnen 3-5 dagen. Deze variant kan echter ook chronisch verlopen, waarbij het dier langere tijd algemeen ziek is. Uiteindelijk sterft het konijn alsnog. Doordat in het ene geval in eerste instantie niet te zien is dat het dier besmet is en in het andere geval het dier langer met de ziekte rondloopt, is de kans op besmetting met het RHD2 virus groter.

Besmetting

RHD is zeer besmettelijk. De besmetting kan van konijn op konijn gaan, maar de ziekte kan ook indirect overgebracht worden via uitwerpselen, urine, water, voedsel (b.v. zelf geplukt groen waar zieke konijnen mee in aanraking geweest zijn), stekende insecten, onze handen, schoenzolen en besmette hokken. De ziekte kan niet overgedragen worden op mensen of andere gezelschapsdieren dan konijnen.

Behandeling

Er is geen behandeling in Nederland voor konijnen die besmet zijn met het RHD1 of het RHD2 virus.

Preventie

Het belangrijkste is om de konijnen te laten vaccineren. Voor beide virussen zijn vaccins beschikbaar. Daarnaast kunt ook zelf iets doen: